Blogging

Inspiration til retter med mandolinjern

Du har nok set det spøjse køkkenredskab før. Måske har du et stående hjemme i køkkenskabet, eller måske overvejer du at investere i et. Uanset hvad kan du herunder få inspiration til spændende måder at bruge et mandolinjern på.

Hvad er et mandolinjern helt præcist?

Et mandolinjern er et kulinarisk redskab, der bruges til at skære diverse fødevarer i forskellige størrelser alt efter hvilken fil, der sættes på jernet. De fleste bruger jernet til at skære grøntsager, men den er også velegnet til hårde oste som parmesan. Ofte kommer et mandolinjern med forskellige filer, der giver mulighed for f.eks. at skære grøntsager i julienne – de tynde strimler/stave, du kender fra et juliennejern.

Køkkenredskabets besynderlige navn er inspireret af musikinstrumentet af samme navn, da en mandolinspillers håndbevægelse minder om måden, hvorpå man bruger mandolinjernet. På internettet findes der mange forskellige udgaver af mandolinjern – du kan for eksempel se et udvalg her på Yeschef.dk.

Hvorfor bruge et mandolinjern?

Fordelen ved et mandolinjern er, at man hurtigt og effektivt kan dele grøntsager og andet i fine strimler, skiver eller krøller. Ofte bliver resultatet så fintskåret, at det er svært at imitere med en almindelig køkkenkniv.

Samtidig går det som regel væsentligt hurtige med det skarpe mandolinjern. Sikkerheden er også en fordel. Med et mandolinjern slipper du for skære dig i fingrene, når det skal gå stærk med de skarpe køkkenknive. Mandolinjernets filer er skarpe, men mens du skærer, holdes grøntsagerne af et håndtag, der holder dine fingre på afstand af filerne.

Generelt er et mandolinjern et behjælpeligt redskab, hvis man holder af at lave madretter helt fra bunden. Pommes frittes tager for eksempel ikke lang tid at lave med den rigtige fil – og så får man ovenikøbet et æstetisk og ensartet resultat.

Lækre retter og tilbehør du kan lave med mandolinjern

Der er selvfølgelig en lang række lækre retter, du kan lave med et mandolinjern. Her får du et par eksempler:

  • Pommes frittes – i lige den tykkelse, du bedst kan lide

  • Grønt til burgers – agurker, tomater og løg i tynde skiver

  • Grøntsagsstave – nok til en hel børnefødselsdag på kort tid

  • Gammeldagsagurkesalat eller tzatziki – nem at opnå den perfekte konsistens

  • Alverdens gratiner – bare vælg hvilke grøntsager, du vil have i

Nu er der ikke længere nogle undskyldninger for ikke at lave pommes fritterne selv, eller lave grøntsagsstave. Med et mandolinjern har du det helt rette køkkenredskab til at komme i gang. Så god madlavning.