Blogging

Epoxy

Epoxy er et bindingsmiddel, som består af to komponenter. En base, som bliver kaldt for harpisk, og en hærder som bliver kaldt for acceleratoren. Når disse to komponenter bliver blandet sammen, skaber det en tokomponent lim, som er utrolig stærk. Epoxy er derfor også blevet et mere og mere populært bindemiddel til blandt andet gulvbelægning og maling. Se Epoxys anvendelesmuligheder her.

Hvad er et epoxy gulv?

Epoxygulvbelægning består af ren epoxy, hvor gulvet bliver bygget op i flere lag. I de fleste tilfælde starter man med en epoxyprimer og alt afhængig af system og krav til styrke, bygges lagene op med epoxy og kvartssand. 

Det mest udbredte værktøj til at fordele epoxyen er en spartel, fordi epoxydelen er forholdsvis tyktflydende. Men det kommer an på kravet om lagenes tykkelse, hvorvidt man vil rulle eller spartle. Hvis man vælger at rulle epoxybelægning, får man tynde lang, og hvis man vælger at spartle epoxybelægningen, får man tykkere og stærkere lag. 

I forhold til hærdningen af epoxybelægningen, er den meget kort. Så hvis man ikke er oplært til at arbejde med rigtigt med epoxy, kan man risikere, at blandingen når at størkne, før den bliver lag ud. Epoxy til gulvbelægning er ikke fortyndet med vand, og vil derfor ikke fylde det samme i hærdet tilstand. 

Hvad er epoxymaling?

Epoxymaling er i modsætning til epoxygulvbelægning fortyndet med vand. Det hærder derfor heller ikke så lige hurtigt, hvilket også gør det nemmere at arbejde med. Det kræver ikke så meget oplæring som med epoxygulvbelægningen. I og med at det er fortyndet med vand, er det derfor heller ikke lige så stærkt som epoxygulvbelægningen. Vandet i epoxymalingen vil fordampe, når det bliver påført, som betyder at den påførte mængde ikke er lig med den mængde man har efter hærdningen.

Den mest udbredte måde at anvende epoxybelægning på er oven på beton. Epoxybelægning er en flydende fugefri belægning, og vil derfor også løbe ned i revner i betonet. Hvis der opstår revner i betonbunden, vil der også opstå revner i epoxybelægningen. Hvis der er nogle synlige huller i betonen før epoxybelægningen, kan man fylde disse huller med epoxymørtel.